VINDU TIL KINA  - "RIGET I MIDTEN"

Betegnelsen “Riget i Midten” har gang på gang fået ny betydning. Kina har haft kejser-dynastier i de sidste 4000 år. I 1912 blev Kina en republik og i 1949 overtog formand Mao magten. I 1980'erne gik næsten alle i mao-uniformer, men intet land i verden har nogensinde udviklet sig så hurtigt som Kina de sidste 30 år. Kina har over 1,3 mia. Indbyggere, hver femte menneske i verden er kineser, og landet hører til blandt verdens allerstærkeste økonomier. Kina er ikke bare et land - det en en​hel verden.​

Kontrasterne mellem nyt og gammelt, mellem by og land, mellem rig og fattig er voldsomme. Vel er Kina stadig kommunistisk, men det regeres som om det var verdens største koncern. Måske betyder Konfucius mere for den moderne kineser end Mao.

Endnu i 1980'erne var det de færreste der tog notist af Kina og efter Tian'anmen demonstrationerne i 1989, afskrev de fleste iagttagere Kinas reformpolitik som fejlslagen og forudså det kommuniske styres snarlige sammenbrud.

Det sidste er ikke sket og syntes heller at være undervejs. Derimod står det klart at den 'Kinesiske drage er vågnet' og Kina igen har indtaget sin plads som 'Riget i midten', mens meget tyder på at vestens dominerende position i verden går ind i sin aftentime.

Ligesom Kinas økonomiske udvikling er ekstraordinær, så er de udfordringer som Kina står overfor ikke mindre end tidligere. Det gælder korruption, økonomisk ulighed, mega-byernes eksplosive vækst, de voldsomme miljøødelæggelser og opretholdelsen af den sociale og politiske stabilitet.

Kina har i gennem hele det 20. århundrede stået overfor store problemer og udfordringer. Om de også denne gang kan løse udfordringerne og hvordan det i givet fald vil ske, vil tiden vise.

​VI TAGER IKKE BILLEDER – VI SKABER BILLEDER