JORDAN - AD KONGEVEJEN

I Jordan opdager man hurtigt at landet på én og samme tid er både et ungt og gammelt land. I 1946 fik Jordan sin selvstændighed. Men de historiske spor går langt tilbage i tiden – meget længere, end man næsten kan forestille sig.

Kongevejen snor sig gennem et landskab med referencer til Det Gamle Testamente. Lidt syd for Amman ligger Nebo-bjerget, med en fantestisk udsigt ud over Det Døde Hav og Jordan-dalen. Fra den højeste af bjergets 3 toppe skulle Moses have kikket ind i Det forjættede Land efter at have ført israelitterne tilbage fra eksilet i Egypten. Fra bjerget er der undet 50 km til Jerusalem, hvis kirkespir og hustage kan ses i klart vejr. Der var her han ifølge traditionen døde og blev begravet. Allerede i 4. århundrede e.v.t. opførtes der her en lille kirke, som siden voksede til en betydelig treskibet basilika med prægtige byzantinske mosaikker.

Nedenfor Nebo-bjerget ligger Madaba kaldet ”Mosaikkens by”, for byen er hjemsted for en enestående samling af mosaikker. Nogle af dem 1.500 år gamle.

Ikke langt herfra lå Herodes den Store’s borg Makærus. Det var også på Makærus, Johannes Døberen ifølge Det Nye Testamente blev offer for kvindelist og halshugget.

Korsfarer-borgen Kerak ligger på et højdedrag omgivet af dybe og frugtbare dale og byen har flere gange været skueplads for blodige opgør mellem etniske og religiøse grupper. Ifølge Det Gamle Testamente var det her, kong Mesha reddede kongedømmet Moab fra udrydelse i krigen mod israelitterne. Da han ofrede sin førstefødte søn på bymuren for at anråbe den moabitiske hovedgud Kemosj om hjælp, kom der ”hefteg vrede over Israel, og de brød op og vendte hjem til deres land”. (2. Kongebog 3, 24-27).

Byen Petra blev grundlagt af nabatæerne, et arabisk folk, der bosatte sig i det sydlige Jordan for mere end 2000 år siden. Byen er udhugget i de lyserøde klipper og har da også fået tilnavnet "Den Lyserøde By". Fra dette skjulte sted dominerede nabatæerne de gamle arabiske handelsruter.

Nabatæerne opkrævede told for at huse og beskytte karavanerne, der kom ladet med indiske krydderier, silke, afrikansk elfenben og kostbare dyreskind. Petra lå ved en korsvej, hvor to af de vigtigste handelsruter krydsede hinanden: En rute, der forbandt det Røde Hav og Damaskus, og en anden rute, der forbandt Den Persiske Bugt med Gaza ved Middelhavets kyst.

Vidtstrakte ørkenområder med spredte oaser bliver til Wadi Rum – et uendeligt ørkenlandskab med sand i gult og rosa og farverige klippeformationer. Hist og her ligger beduinernes telte i læ ved klipperne, og ensomme flokke af får og geder afsøger området.

Men rejser til Jordan byder på meget andet end ørken. Aqaba ved Det Røde Hav er landets eneste havneby, og er kendt som et paradis for soldyrkere og dykkere.

Den moderne udvikling har for længst meldt sin ankomst i Jorden, men meget i det jordanske samfund er stadig forankret i århundrede år gamle traditioner. Og en ting har ikke ændret sig – og det er den åbenhjertige gæstfrihed, du bliver mødt med.

​VI TAGER IKKE BILLEDER – VI SKABER BILLEDER